Okänd i Sverige, världskänd i Tyskland
- vem är Inga Lindström?

Lugnet, stillheten, och romantiken. De pittoreska röda stugorna, segelbåten guppandes långt ute till havs och ett turbulent kärleksdrama. Där har du Sverige. Och där har du den tyska succéserien Inga Lindström. Okänd för många av oss svenskar, men världsberömd i Tyskland. 

Inga Lindström är långköraren och publikfavoriten på tysk tv. Sedan premiären 2003 har 80 avsnitt av den romantiska serien visats för miljontals tyskar.

Serien utspelar sig i svenska miljöer och skådespelarna pratar tyska men har svenskklingande namn. Avsnitten är fristående och handlingen består ofta av en kvinna och en man, som till en början stöter på problem av olika slag, men vinner alltid varandra i slutet. 

Men vem är Inga Lindström då? Jo, själva namnet är inte en karaktär i serien utan en pseudonym för manusförfattaren Christiane Sadlo. Och vad har det med Finspång att göra? Finspång är en del av Inga Lindström-land, ett område från södra Stockholm ner till Vadstena i sydväst. Några avsnitt spelas in i Finspångs kommun.

– Finspång är en del av Inga Lindström och sedan i våras är vi också en del av Inga Lindström-land, ett initiativ från svenska kommuner och regioner längs stråket där filmerna spelas in. En grupp som tillsammans marknadsför området till tyska turister, säger Anna Lövheim, verksamhetsledare på Tillväxt Finspång.

Glasblåsaren med tragiskt förflutet
Under 2019 spelades ett avsnitt av Inga Lindström in i Rejmyre där handlingen kretsade kring Sara som är en duktig glasblåsare och konstnär som arbetar vid Reijmyre Glasbruk. Hon har ett tragiskt förflutet med en olycka som ändrade hennes liv.

Det som lockar den tyska tv-publiken är den svenska, vackra naturen. Ofta är någon av rollfigurerna boende på en herrgård omgiven av svenska sommar med röda stugor, skogar och badsjöar. De besöker gemytliga caféer och andra hemtrevliga miljöer. En riktig idyll helt enkelt. Serien har spelats in på olika platser i Södermanland och Östergötland.

– Idag finns det gruppresor från Tyskland som enbart åker hit för att upptäcka Inga Lindström land. Gästerna bor på samma hotell som någon av karaktärerna och besöker platserna. De vill njuta av de historiska miljöerna och naturen. Vi kommer nu paketera Finspång som en del av Inga Lindström-land, avslutar Anna.

Scroll to top