Nya Stigs Cykel & Fritid AB

Månadens ambassadör Mars - Nya Stigs Cykel & Fritid AB

Möt månadens TF-ambassadör för mars -Ola Lundqvist på Nya Stigs cykel och fritid AB

Lukten av gummin i cykeldäcken sveper över oss som ett minne från barndomen, när vi kliver in i butiken. Här finns Ola Lundqvist och Per Karlsson Ola driver och äger butiken, Per är experten som handplockades från Norrköping och är så eftertraktad att folk åker långväga för att få cykeln servad av honom. Med en kopp kaffe i handen tar vi ett kort samtal!

Hej Ola, vart har vi hamnat nu?
Ni är hos oss på Nya Stigs cykel och fritid AB.
Egentligen är detta ett gammalt företag, jag är tredje ägaren på de 80 år som den funnits. Butiken har i princip alltid varit belägen på samma gata och började som renodlad sportbutik, men gick över till att börja sälja även cyklar på 50-talet. I nuvarande lokaler har butiken funnits sedan 1996.
Stig Gustavsson tog över rörelsen 1971 och Ola anställdes 2011. De två talade flera gånger om att Ola skulle ta över, men det hela ställdes på sin sptes när Stig blev hastigt sjuk och avled inom loppet av enbart några månader. Då var valet antingen att hitta en anställning eller att ta över bolaget. Så blev det. Och det ångrar Ola inte!

Hur har det gått under det första året?
Fantastiskt över förväntan! Vi har omsatt tre gånger vad vi budgeterade för vid första bokslutet.

Hur var det att ta över en anrik verksamhet?
Det var utmanande både på ett personligt och ekonomiskt plan. Att driva vidare är ett stort ansvar och att köpa ett stort lager är dyrt. Men Fredrik arbetade på Nyföretagarcentrum när vi påbörjade processen och det stöd jag fått av honom är ovärderligt. Det hade aldrig gått utan hans råd, han har funnits med längs hela vägen.

Och här är det full rulle, märker vi!
Ja, idag är det måndag och egentligen har jag stängt måndagar för att hinna med allt administrativt, men nu glömde jag låsa dörren och folk ser att jag är på plats. Då komemr det! Det är förstås. Underbart kul med alla kunder, men ibland hinner man nästan inte med.

Vad är det som gör att just din cykelaffär är så populär – vad är hemligheten?
Jag vet inte exakt men Stig som person var väldigt omtyckt av de flesta, Stigs cykel är det närmaste man kan komma ett landmärke i Finspång gissar jag, äldre herrar och damer, barn och barnbarn och numer tom barnbarnsbarn till Finspångsbor och tidigare Finspångsbor kommer fortfarande in och berättar att de köpte sin första moped eller cykel av Stig på 70, 80, 90 talet osv.

Nu har vi förnyat själva butiken och möblerat om en hel del, vi har tagit in en del nya märken på cyklar utöver de klassiska som stig alltid haft, Crescent, Monark och Bianchi. Vi har också många nya märken och leverantörer på utrustning och tillbehör. Vi försöker vara lyhörda för våra kunders önskemål om vad de vill ha och inte ha och ser till att ha de produkter som går mest på hyllan vid varje givet tillfälle. Stig kan aldrig ersättas, men vi vill föröka göra det vi är bra på i hans goda minne, trots att han inte längre är med oss. Jag hoppas och tror att han ler i himlen, hans största önskan med sitt livsverk var att det skulle fortsätta vara en fristående cykelaffär och serva Finspångarna.

Vad är unikt med Finspång?
Det är speciellt här, med att alla känner alla och man vill hjälpa varandra.

Vad tänker du om Finspång och dess framtid?
Jag tror att Finspång kan gå en ljus framtid till mötes, inte minst med storindustrierna som bevisligen vill vara kvar och fortsätta sin utveckling i Finspång men framförallt så växer småföretagandet enormt om det byggs nytt utmed hela infarten till Finspång från Norrköping på RV51 många kända Finspångsföretag satsar stort mitt i pandemin, friskt vågat och ett bevis på att det ändå går bra för företagen. För egen del ser jag många nya kunder, både gamla och nya Finspångsbor, som vill cykla på våra fina leder och vägar så det ökar nog på många håll. Cykelbranschen såg redan innan pandemin en stadig uppgång sen flera år.
Jag vet också att man från kommunens håll söker tomter och tomtmark då många vill bosätta sig i Finspång. Det planeras förskolor, skolor, äldreboenden och vi har just fått Sveriges modernaste vårdcentrum i Finspång samt att förbifarten från Örebro, som ger ett avsevärt lugnare trafikklimat på Bergslagsvägen och därmed mer attraktivt, är mer nära än någonsin, jag tror på Finspång, vi har stark småföretagsanda, många som jobbar hårt.

Varför har du valt att gå med i Tillväxt Finspång?
Största anledningen var nog att Fredrik bytte arbetsplats, mitt stora bollplank inför företagsstarten och under tiden första året också. Sen har det dykt upp andra positiva saker på vägen, tex möten om olika saker, info om vad som händer angående företag och företagande i Finspång, infomöten med kommun, politiker, hyresvärdar mm och inte minst olika utbildningar, något som ingår för alla medlemmar som vill.

Innan vi knappt hunnit avsluta intervjun fylls butiken med nya kunder och Ola ursäktar sig med att vi får återkomma, kunderna går som bekant alltid först. Vi går därifrån med ett leende på läpparna, över Olas och Pers angenäma problem och önskar dem varmt lycka till!

Scroll to top